Uutisoinnit aiheittain:

Kaikki uutisoinnit hammasteknikkokoulutuksen siirtymisestä Turkuun 2015

Lue tästä kaikki mitä on uutisoitu hammasteknikkokoulutuksen (2013) lakkauttamisesta

Vanhat uutiset ja tiedotteet 2011-2012  2013  2014  2015  2016  2017

 

Lue tästä tiedotteet arvonlisäveroasiasta / Hammasteknikko

 

Lähetä tiedote- tai uutisvinkki: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 10.12.2018

Valviran tietopyynnöstä

 

Lue lisää

 


Arvonlisäveroasiaa / Hammaslääkäri

10.12.2018

KHO: Purentakiskon myynnistä suoritettava arvonlisävero

Hammaslääkäriliiton näkemyksen mukaan purentakisko liittyy kiinteästi vain hammaslääkärin annettavissa olevaan purentafysiologiseen hoitoon eli on terveydenhuollon palvelun yhteydessä tavanomaisesti luovutettava tavara ja tällaisena arvonlisäverosta vapaa.

Suomen Hammaslääkärilehti / Uutinen 7.12.2018

 

 

Aiemmin uutisoitua...

 

21.11.2018

Korkein hallinto-oikeus ei muuttanut keskusverolautakunnan antamaa ennakkoratkaisua

Hammaslääkärin valmistamaa purentakiskoa ei pidetty arvonlisäverolain 34 §:n 2 momentissa tarkoitettuna hoitoon tavanomaisesti liittyvänä tavarana, jonka hoitotoimen harjoittaja luovuttaa hoidon yhteydessä.
 

KHO:n päätös 21.11.2018/5397

 

8.5.2018

Epäselviä ohjeita verottajalta 

Suomen Hammaslääkärilehti / Uutinen 8.4.2018

 

11.4.2018

Purentakiskojen alv-kohtelu korkeimpaan hallinto-oikeuteen

Suomen Hammaslääkäriliitto 11.4.2018

 

21.12.2017

Hammaslääkäriliitto toimii arvonlisäveroasiassa 

Suomen Hammaslääkärilehti 12/2017 s.18

 

16.6.2017

Purentakiskot verolle pantava?  Suomen Hammaslääkärilehdestä 8/2017 s.17  Purentakiskon myynti pitää olla vapaata arvonlisäverosta

Hammaslääkäriliiton toimiston saamien tietojen mukaan verottaja on ainakin joissain osissa maata vaatinut arvonlisäveron suorittamista purentakiskon myynnistä. Liitto muistuttaa, että purentakiskon käyttötarkoitus on pääsääntöisesti purentavaivojen hoito. Kyseessä on siis terveyden- ja sairaanhoitopalvelu. Arvonlisäverolain 34 §:n mukaan veroa ei suoriteta, kun hoitotoimen harjoittaja luovuttaa hoidon yhteydessä hoitoon tavanomaisesti liittyviä palveluja ja tavaroita. Purentakisko on purentavaivan hoidon yhteydessä tavanomaisesti luovutettava tavara. Näin ollen purentakiskon myynti on katsottava arvonlisäverolain 34 §:n mukaisesti arvonlisäverosta vapaaksi. •Heikki Kuusela"

 

Arvonlisäverolain 36 §:n mukaan veroa ei suoriteta hammaslääkärin, hammasteknikon tai erikoishammasteknikon myymistä hammasproteeseista ja niihin kohdistuvista hammasteknisistä työsuorituksista."

 


19.11.2018

Testaa tietosi kemikaaliturvallisuudesta

Osana valvontahanketta työsuojeluviranomainen on julkaissut lyhyen verkkotestin, jolla voit testata, miten hyvin kemikaaliturvallisuuden perusasiat ovat hallussa.

 

Testi avautuu tästä

 


15.11.2018

Sähköpostia verottajalta

Hammaslaboratorioliiton toiminnanjohtaja kysyi sähköpostilla johtavalta veroasiantuntija Kati Tammiselta sähköpostitse miten vähäisen liiketoiminnan raja lasketaan, mikä on oikomislaitteiden tilanne arvolisäveron suhteen ja koska Terveyden- ja sairaanhoidon arvonlisäverotus –ohje päivittyy verohallinnon sivuille.

 

Lue tästä lisää

 


24.9.2018

Kultapaikat kestävät hyvin

Kullan käyttö puolustaa edelleen paikkaansa, esittävät norjalaistutkijat. Kulta sopii erityisesti potilaille, joiden voimakas purenta edellyttää kestävää paikkausmateriaalia.Suomen Hammaslääkärilehti

 


12.9.2018

Verohallinnon arvonlisäverotulkintoja odotellessa

Verohallinnon arvolisäverotulkinta, ja toimintatapa tiedotuksen osalla on herättänyt laajalti ihmetystä.
Veroviranomaisten tulkinta hammasteknikon valmistamien töiden osalta on nyt Keskusverolautakunnan käsiteltävänä, keskusverolautakunnan päätöstä odotellaan saapuvaksi loka-marraskuun aikana.

 

Lue HT3/2018 artikkeli

 


10.9.2018

Omalla vastuulla

Suomalaiset viranomaiset ja muut organisaatiot kampanjoivat laajalla rintamalla turvallisen verkko-ostamisen puolesta. Kuluttajien shoppailu kaukomaiden verkkokaupoissa on viime vuosina kasvanut voimakkaasti ja Tulli on täyttynyt pienistä paketeista. Pahimmillaan nämä ostokset ovat viranomaisten havaintojen perusteella ”vaarallista roskaa”.  Kampanja haluaa herätellä kuluttajia tunnistamaan oma vastuunsa: jos ostat tavaraa suoraan EU:n ulkopuolelta, olet myös vastuussa tuotteiden turvallisuudesta.

Kun ostat tavaraa EU:n ulkopuolelta tarkoituksenasi myydä sitä eteenpäin, vastuusi kasvaa entisestään. Sinut voidaan katsoa tuotteen maahantuojaksi. Tämä tarkoittaa, että myymäsi tuotteen turvallisuudesta vastaat sinä itse.

www.omallavastuulla.fi

 


7.9.2018

Hammasteknisen alan järjestöt antoivat yhteisen lausunnon arvonlisävero-ohjeesta.

 

Lue koko lausunto

 


30.8.2018

Hei;

Teen parhaillaan tutkimusta Aalto Yliopiston täydennyskoulutus-yksikössä toimialallammekin varsin yleistyneen konsolidaation ( liiketoimintamallin muutoksen ) vaikutuksista hammaslaboratorioissa työskentelevien työolosuhteisiin.

Jos olet siis aiemmin työskennellyt ”yksityisessä” labrassa, jonka on sittemmin ostanut jokin suuri terveydenhoitoalan toimija ( esim. Mediverkko, Mehiläinen, Attendo, Oral, Terveystalo, Pihlajalinna, MedGroup, PlusTerveys tms ) olisin kovin kiinnostunut kuulemaan kokemuksistasi tässä murrosvaiheessa omalta osaltasi.

Mikäli haluat tulla mukaan tutkimukseeni, jätä minulle yhteystietosi ( Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. ) tai tekstiviesti ( 040-7388916 ) 20/10-18 mennessä, niin otan sinuun yhteyttä kertoen tarkemmin yksityiskohdista.

Aktiivisuudesta kiittäen

Jyrki Isojärvi
HTM,EHT,HT
MBA

 


24.8.2018

Valtion lupa- ja valvontavirasto aloittaa toimintansa vuoden 2021 alussa

Reformiministeriryhmä linjasi kokouksessaan 16.8.2018, että Valtion lupa- ja valvontavirasto Luova perustetaan osana maakunta- ja sote-uudistuksen kokonaisuutta uudistuksen voimaantulon yhteydessä 1.1.2021.

Lue lisää:

VM:n tiedote 16.8.2018 (vm.fi)

 

 

Aiemmin uutisoitua..

17.11.2016

Valvira + AVI = Luova?


Reformiministerityöryhmä puolsi jatkovalmistelua siten, että sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnan ja ohjauksen tehtävät kootaan aluehallintovirastoista ja Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvirasta uuteen valtioneuvoston ministeriöiden yhteiseen lupa-, ohjaus- ja valvontavirastoon (työnimi Luova).


Reformiministerit linjasivat sosiaali- ja terveydenhuollon valvonnan uudistamista / STM Tiedote 14.11.2016

 


30.5.2018

Virallisen oloisia kirjeitä liikkeellä!

Kesälläkin kannattaa olla tarkkana!

 

Lue lisää!

 


 

Tiedotusta purentakiskojen alv:sta

Hammaslaboratoriot ovat saaneet Oma Veroon ohjeistuksen purentakiskojen alvillisuudesta. 

Ohjeistus on hiukan puutteellinen, joten Hammaslaboratorioliitto selvittää miten asian suhteen tulee toimia.
Seuraa liiton sekä Uutisia ja tiedotteita -sivua, niin pysyt ajan tasalla arvonlisäverolaki asian suhteen.

 

12.9.2018

Verohallinnon arvonlisäverotulkintoja odotellessa

Verohallinnon arvolisäverotulkinta, ja toimintatapa tiedotuksen osalla on herättänyt laajalti ihmetystä.
Veroviranomaisten tulkinta hammasteknikon valmistamien töiden osalta on nyt Keskusverolautakunnan käsiteltävänä, keskusverolautakunnan päätöstä odotellaan saapuvaksi loka-marraskuun aikana.

Lue HT3/2018 artikkeli

 

7.9.2018

Hammasteknisen alan järjestöt antoivat yhteisen lausunnon arvonlisävero-ohjeesta.

Lue koko lausunto

 

14.6.2018

Ilmoittautuminen arvonlisäverovelvolliseksi

Huomioikaa, että kannattaa ilmoittautua hyvissä ajoin arvonlisäverovelvolliseksi ennen 1.9. koska verottajalla kestää jonkin aikaa saada ilmoitus kirjatuksi. Ilmoituksen voi tehdä vaikka heti ja ilmoittaa arvonlisäverovelvollisuuden aloituspäiväksi 1.9.2018.

 

24.5.2018

Ohjeistuksen noudattaminen

Toiminnanjohtaja Markku Annaniemi on saanut verohallinnosta alla olevan viestin Verohallinnosta:
”Lähtökohtana on, että muut hammaslaboratorioiden myymät tavarat kuin hammasproteesit ovat olleet arvonlisäverollisia jo ennen Verohallinnon nyt antamaa ohjeistustakin. Kun Verotuskäytäntö näyttää kuitenkin olleen toisenlainen, ei Verohallinto katso aiheelliseksi puuttua näihin myynteihin takautuvasti. Voimme siten tässä yhteydessä todeta, että Verohallinto lähtee siitä, että Verohallinnon antamaa uutta ohjeistusta on noudatettava viimeistään 1.9.2018 alkaen.”

 

22.5.2018

Tapaaminen verottajan kanssa

Tapaaminen verohallinnon johtavan veroasiantuntija Kati Tammisen kanssa oli tänään. Tapaamiseen osallistui Hammaslaboratorioliiton puheenjohtaja Terhi Klint-Pihlajamaa, Hammasteknikkoseuran puheenjohtaja Ilkka Tuominen ja toiminnanjohtaja Markku Annaniemi.

Verottajan tulkinnan mukaan purentakisko (”perinteinen läpinäkyvä akryylista tehty”) on tavara eikä työsuorite eikä proteesi, merkitystä ei ole sillä onko kyseessä stabilisaatio tai relaksaatiokisko. Merkitystä ei ole myöskään sillä onko kysymyksessä teknikon yksilöllisesti tekemä vai hyllytavara. Verottajan 20.4. antamassa ohjeessa tarkoitetaan juuri tätä tuotetta / työsuoritetta. Sen lisäksi ohjeessa mainitaan poraohjain ja hammassuoja.  Tästä syystä niiden loppusummaan on lisättävä 24% arvonlisäveroa. Koska ohjeessa ei muita mainita, tässä vaiheessa arvonlisävero lisätään vain mainittuihin tuotteisiin.

Meillä oli mukana lukuisia kuvia hybrideistä esim., kisko johon kuuluu myös hampaita. Kysyessämme miten laboratoriossa päätetään kummasta on kysymys osaproteesista vai purentakiskosta. Vastaus oli, että asia on aina arvioita erikseen. Eli tällä hetkellä yksimielisyys siitä mikä on purentakiskon määritelmä löytyy toisesta kappaleesta.

Verottaja on kirjoittamassa tällä hetkellä aiheesta yleisohjetta, joka tulee verohallinnon sivuille mahdollisesti alkusyksystä. Keskustelimme myös, koska tulisi ilmoittautua arvonlisäverovelvolliseksi. Verottaja suhtautuu ymmärtäväisesti siihen, että  hammaslaboratorioilla menee tähän oma aikansa. Verottajan mukaan kyse ei ole päivistä eikä viikoista. Verottaja lupasi ilmoittaa meille päivämäärän, koska viimeistään tämän tulisi tapahtua. Kun päivämäärä on tiedossa, niin informoimme siitä tällä sivulla.

Arvonlisäverovähennyksistä keskusteltiin, että yksi hyvä tapa on tehdä se liikevaihdon suhteessa. Eli ensin tulee laskea miten suuren osuuden purentakiskot muodostavat hammaslaboratorion kokonaisliikevaihdosta ja sen mukaan vähentää materiaalien alviosuus  yritykseen tulleista alveista.

Vaikea arvioida miten moni hammaslaboratorio tällä hetkellä laskuttaa erittelemällä materiaalien osuuden ja työn osuuden. Jos näin toimitaan, niin silloin voidaan työn osuus tulkita alvittomaksi ja ainoastaan materiaaleihin lisätään alv. Selvitämme asiantuntijan kanssa onko tällainen tulkinta mahdollinen.

 

14.5.2018

Verottajan ohjeistuksesta

Verottajan antama ohje on hammasteknisten yhdistysten mielestä ristiriidassa arvonlisäverolain kanssa, koska hammasteknikoiden sekä erikoishammasteknikoiden tekemät proteesit ja niihin liittyvät työsuoritteet ovat arvonlisäverolain 36 § mukaan arvonlisäverottomia. Hallituksen esityksessä arvonlisäverolaiksi (88/1993) mainitaan, että tämä kohta on kirjoitettu lakiin veroneutraalisuuden takia. Samassa yksityiskohtaisessa perustelussa mainitaan, että hammasteknikon ja erikoishammasteknikon suorittamat suuhun kohdistuvat toimenpiteet ovat jo 35 § terveyden- ja sairaanhoitopalvelun määritelmän mukaan verottomia.

Edellä mainitun perusteella purentakisko on mitä suurimmissa määrin työsuorite vaikka lopputuloksena onkin tavara, joka myös tulisi tulkita proteesiksi. Purentakiskon tulkintaa työsuoritteeksi voidaan perustella sillä, että sen loppuhinnasta ainoastaan viidestä kymmeneen prosenttiin on materiaalikustannuksia ja loppu työn osuutta.

Ohjeistus on myös vaikeaselkoinen. Haluamme selvittää mm. koskeeko ohjaus niin sanottuja puolivalmisteisia purentakiskoja ja hammassuojia vai alusta asti yksilöllisesti valmistetun hammaslääkärin tilauksesta potilaan hoitoon valmistettuja ja hammaslääkärin sovittamia purentakiskoja.

Lisäksi oma hankaluutensa aiheutuu siitä, että osa hammaslaboratoriossa valmistettavista tuotteista olisi arvonlisäverollisia ja osa ei. Tarveaineiden verovähennysoikeus joidenkin tuotteiden osalta johtaisi sekavaan tilanteeseen, kun sama tarveaine on jonkin tuotteen valmistuksessa vähennyskelpoinen ja toisen tuotteen valmistuksessa ei. Arvonlisäverovelvollisuudella olisi vaikutuksia myös laskutus- ja kirjanpitokustannuksiin sekä alamme työllisyyteen ja kannattavuuteen. Yhteen tuotteeseen kohdistuva arvonlisävero asettaa alamme yritykset epätasa-arvoiseen asemaan.

Tapaamme verottajan 22.5. Sen jälkeen lisäinformaatiota tällä sivulla

 

11.5.2018 

Verottajan kanssa käytyjen keskusteluiden mukaan olemme saaneet sovittua tapaamisen, joka toteutetaan 22.5. tai 23.5. Tuolloin yritämme saada tarkennusta ohjeistukseen, erityisesti minkälaisia purentakiskoja verotus tulee koskemaan, koska purentakiskojen arvonlisäverollisuus astuu voimaan ja missä suhteessa vähennykset tehdään. ”Perinteisen läpinäkyvän akryylista valmistetun” purentakiskon osalta ei liene tulkintaongelmia, mutta miten toimitaan hybridien kanssa ja miten tekninen työ tulkitaan tietyissä tapauksissa, onko se osaproteesi vai purentakisko? Hyvä kysymys on myös miten esim. jyrsimen tai tulostimen vähennys tehdään, kun sillä tehdään purentakiskoja mutta niiden määrää ei tiedetä.

Jos sinulla tulee kysymyksiä aiheesta, laita viestiä markku.annaniemi ät hammaslaboratorioliitto.fi

Tiedotamme heti, kun saamme tietää, koska tapaaminen on ja tapaamisen jälkeen miten keskustelu verottajan kanssa meni.

 

Hammaslaboratorioliitto ry.

 


8.5.2018

Epäselviä ohjeita verottajalta

Verottaja katsoo ohjeessaan, että sellaisten hammasteknisten tuotteiden luovuttaminen, joita ei luovuteta hoidon antamisen yhteydessä, on veronalaista. Erikseen ohjeessa mainitaan purentakiskot, hammassuojat ja poraohjaimet. Verottajan näkemyksen mukaan siis purentavaivaa hoidettaessa potilaan suuhun sovitettua purentakiskoa ei luovuteta hoidon yhteydessä. Ohjeessa on erikseen mainittu kolme tuotetta. Epäselväksi jää muiden hammasteknisten tuotteiden verokohtelu.

Suomen Hammaslääkärilehti / Uutinen 8.4.2018

 

 

Aiemmin uutisoitua...

 

11.4.2018

Purentakiskojen alv-kohtelu korkeimpaan hallinto-oikeuteen

"Keskusverolautakunta antoi 16.2.2018 kielteisen päätöksen asiasta. Päätöksestä äänestettiin, ja äänestystulos oli 5–2.

Koska Hammaslääkäriliitto ei pidä hyväksyttävänä, että arvonlisäveroa olisi maksettava hyödykkeestä, joka liiton näkemyksen mukaan selkeästi on arvonlisäverodirektiivissä ja arvonlisäverolaissa säädetty arvonlisäverosta vapaaksi, on liitto ryhtynyt toimiin asian viemiseksi korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Toiminnanjohtaja Matti Pöyry ihmettelee Keskusverolautakunnan päätöstä."

Suomen Hammaslääkäriliitto 11.4.2018

 

21.12.2017

Hammaslääkäriliitto toimii arvonlisäveroasiassa

"Verottaja on joissakin tapauksissa vastaanottojen verotarkastusten yhteydessä esittänyt kantanaan, että purentakiskon laboratorio-osuudesta olisi purentakiskohoidon yhteydessä maksettava arvonlisävero. Verottaja perustaa kantansa korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisuun, jossa jalkaterapeutin valmistamat tukipohjalliset on katsottu arvonlisäveron alaisiksi."

Lue lisää..

Suomen Hammaslääkärilehti 12/2017 s.18

 

16.6.2017

Purentakiskot verolle pantava?

Suomen Hammaslääkärilehdestä 8/2017 s.17

"Purentakiskon myynti pitää olla vapaata arvonlisäverosta

Hammaslääkäriliiton toimiston saamien tietojen mukaan verottaja on ainakin joissain osissa maata vaatinut arvonlisäveron suorittamista purentakiskon myynnistä. Liitto muistuttaa, että purentakiskon käyttötarkoitus on pääsääntöisesti purentavaivojen hoito. Kyseessä on siis terveyden- ja sairaanhoitopalvelu. Arvonlisäverolain 34 §:n mukaan veroa ei suoriteta, kun hoitotoimen harjoittaja luovuttaa hoidon yhteydessä hoitoon tavanomaisesti liittyviä palveluja ja tavaroita. Purentakisko on purentavaivan hoidon yhteydessä tavanomaisesti luovutettava tavara. Näin ollen purentakiskon myynti on katsottava arvonlisäverolain 34 §:n mukaisesti arvonlisäverosta vapaaksi. •Heikki Kuusela"

 

Arvonlisäverolain 36 §:n mukaan veroa ei suoriteta hammaslääkärin, hammasteknikon tai erikoishammasteknikon myymistä hammasproteeseista ja niihin kohdistuvista hammasteknisistä työsuorituksista."

 


7.5.2018

Asiakas- ja potilasasiakirjojen arkistointi

Sosiaali- ja terveysministeriö on yhteistyössä Kansaneläkelaitoksen kanssa käynnistänyt projektin, jonka tavoitteena on varmistaa toimintansa lopettaneiden yksityisten sosiaali- ja terveydenhuollon palveluntuottajien ja itsenäisten ammatinharjoittajien toiminnassa syntyneiden potilas- ja asiakasasiakirjojen säilytys ja arkistointi lainsäädännön mukaisesti.

Projektissa rakennetaan toimintamalli paperisessa tai muussa ei-sähköisessä muodossa olevien potilas- ja asiakasasiakirjojen arkistointiin.

Sosiaali-ja terveyspalvelujen tuottamisesta annettavaan lakiin (HE 52/2017) valmistellaan säädös, jonka mukaan edellä mainituissa tilanteessa asiakirjojen arkistointivastuu olisi Kansaneläkelaitoksella. Tavoitteena on varmistaa asiakas- ja potilasasiakirjojen säädösten ja ohjeiden mukainen käsittely, arkistointi ja hävittäminen, sekä turvata asiakkaiden ja potilaiden oikeusturva ja tiedonsaantioikeus.


 

Suomalaiset hammasproteesit -sivusto on avattu!

 Nettisivuilla esitellään kotimaista osaamista hammasprotetiikan alalla ja kerrotaan miksi suomalaisia palveluja kannattaa käyttää.

www.suomalaisethammasproteesit.fi

 


23.3.2018

Multimediaesite suomalaisesta hammastekniikan osaamisesta

Hammasteknisen alan järjestöt ovat tuottaneet esitteen JS Suomen kanssa kotimaisesta hammastekniikan osaamisesta.
Suomalaiset hammastekniikan ammattilaiset ovat koulutukseltaan maailman huipputasoa. Esitteellä tuomme esille kotimaista osaamista hammasprotetiikan alalla ja pyrimme kertomaan potilaille ja hammaslääkäreille miksi suomalaisia palveluja kannattaa käyttää.

Suomen Hammasteknikkoseura, Erikoishammasteknikkoliitto, Hammasteknikkomestarit ry ja Hammaslaboratorioliitto ovat tuottaneet esitteen yhteistyössä JS Suomen kanssa.
Useat alan keskeiset toimijat ovat mukana rahoittamassa hanketta.

Esitettä on tarkoitus jakaa mm. vastaanotoille, www-sivulla sekä sosiaalisessa mediassa.

 


23.3.2018

Uutta materiaalia Lähetehankkeesta

Erikoishammasteknikkoliitto on julkaissut uutta esittelymateriaalia, jonka avulla Lähetehankkeeseen tutustuu parissa minuutissa.

 

                                    

Lue tiivistelmä esityksestä                          Katso PowerPoint-esitys
(Tulosta tästä HiRes.)

 

Lue lisää Lähetehankkeesta

 


1.3.2018

Colosseum Dental Group ostaa Med Group Hammaslääkärit Oy:n

Lehdistötiedote 20.2.2018. Colosseum Dental Group (”Colosseum”) on yhdessä Tradeka Yhtiöt Oy:n kanssa allekirjoittanut sopimuksen Med Groupin koko osakekannan ostamisesta. Med Groupin enemmistöomistaja on pääomasijoittaja Adelis Equity Partners. Tradeka ostaa Med Groupin Kotiin vietävien palveluiden, ensihoidon ja julkisen terveydenhuollon palveluihin liittyvät toiminnot ja Colosseum puolestaan Med Groupin yksityisen suun terveydenhuollon liiketoiminnot. Colosseum ostaa Med Groupin suunterveyden toiminnan Renideo Holding Oy:n kautta, joka omistaa myös Oral Hammaslääkärit Oyj:n (”Oral”).

Oral / Tiedote

 


24.2.2018

Mitä kokoproteesi tai kokoproteesin pohjaus maksaa?

Erikoishammasteknikkoliitto on julkaissut useamman vuoden ajalta kokoproteesipalvelun hintatietoa Kelan rekisteristä.

Liiton nettisivuilla on nyt avattu "Kokoproteesin hinta" sivu, jolla julkaistaan kokoproteesin keskihinta ja kokoproteesin pohjauksen keskihinta.

 

Kokoproteesien ja kokoproteesin pohjauksen keskihinta

(Kokoproteesityön tai kokoproteesin pohjauksen kokonaishinta koostuu näistä toimenpiteistä: tarkastus + kliininen työ + tekninen työ.

Kokoproteesi = 8PA00 + 8PD00 + 7PD00
Kokoproteesit molempiin leukoihin = 8PA00 + 8PD00 + 7PD00 + 8PD00 +7PD00
Pohjaus = 8PA00 + 8PF30 + 7PF30)

 

Vuoden 2017 keskihinnat:

-kokoproteesi 689,76€

-kokoproteesit molempiin leukoihin 1355,90€

-kokoproteesin pohjaus 234,67€

 

 

Lue lisää!

 


 

 


 

 

 Vanhat uutiset ja tiedotteet 2017

Vanhat uutiset ja tiedotteet 2016

Vanhat uutiset ja tiedotteet 2015

Vanhat uutiset ja tiedotteet 2014

Vanhat uutiset ja tiedotteet 2013

Vanhat uutiset ja tiedotteet 2011-2012